Hirdetés

Új kiadvány az Európai Önkéntes Szolgálatról

EVS önkéntesek blogbejegyzéseiből és az Európai Ifjúsági Portál EVS-hez kapcsolódó írásaiból jelent meg az Eurodesk hálózat válogatásában egy kötet, ami közelebb hozza az önkéntességet és a nemformális tanulást.

Az Európai Önkéntes Szolgálat az Európai Bizottság Erasmus+ programjának része. Az Európai Unió évtizedek óta számos különböző konstrukcióban és elnevezéssel működtetett olyan közösségi programokat, amelyek az európai fiatalok nemzetközi mobilitását és nemformális tanulását támogatták. Az egykori Youth for Europe – Fiatalok Európáért Program, majd a 2000-2006 között megvalósuló Youth – Ifjúság Program, majd az ezt követő Youth in Action – Fiatalok Lendületben, és a jelenleg is futó Erasmus+ Program közös és legalapvetőbb célja: összehozni a különböző európai országok fiataljait, és ösztönözni a kultúrák közötti párbeszédet és a fiatalok aktív szerepvállalását. 

Ezen programokon belül az Európai Önkéntes Szolgálat kezdeményezés - ami az egyik legnépszerűbb mobilitási forma az ifjúsági területen - idén 20 éves!

 A Tempus Közalapítvány az Eurodesk hálózat gondozásában megjelenő új kiadványa az Európai Önkéntes Szolgálat 20. évfordulójának alkalmából olyan írásokat gyűjt össze, amelyek többféle nézőpontból mutatják meg az EVS gazdagságát, eredményeit. Olvashatnak arról, mi a szerepe egy fogadó vagy küldő szervezetnek, hogyan látja egy külföldi önkéntes Magyarországot, milyen személyes távlatokat nyithat egy EVS projekt és milyen lépéseket javasol egy „rutinos” volt EVS-es a jövő nemzedéknek. Az Európai Bizottság által fenntartott Európai Ifjúsági Portál (europa.eu/youth) ad helyet az EVS szervezetek adatbázisának. A Portál magyar aloldala sok érdekes interjút, cikket tett közzé az utóbbi években az Európai Önkéntes Szolgálatról. A kiadvány #EVS20 című részében ezek sorából válogattuk össze néhányat a teljesség igénye nélkül.

A #100újélmény blog az Erasmus+ program ifjúsági területének hazai nemzeti irodája kezdeményezésére jött létre. A blogon az Európai Önkéntes Szolgálatukat töltő önkéntesek megoszthatták új élményeiket, ezzel bátorítva az olvasókat, hogy használják ki az Erasmus+ program ifjúsági mobilitási lehetőségeit. A kiadvány #100újélmény című részében szereplő blogbejegyzések segítenek megérteni,  hogy a külföldön eltöltött időszak alatt az adott ország kultúrája, szokásai mellett a fiatalok nem csak saját határaikat és önmagukat ismerik meg jobban, hanem végül, és nem utolsósorban Európában betöltött szerepükre is rácsodálkoznak.

Letölthető itt: #100újélmény - EVS20 kiadvány

Kategória: 

Hirdetés