Hirdetés

Csinosan a jó célért

középiskolások divatbemutatója a Nem Adom Fel Alapítványért

A 14-18 éves korosztály jelentős része nap mint nap találkozik különféle társadalmi problémákkal, amelyek megoldásáért hajlandó is tenni. A jó szándék mellett azonban gyakran hiányzik a fiatalok szociális tevékenységét lehetővé tévő intézményi vagy egyéb támogatás. 

A Katház Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársaival két évvel ezelőtt kezdte meg a középiskolai korosztály szociális nevelését és érzékenyítését célzó tevékenységét. 2014-ben Kapcsolódj be Te is! címmel szociális nevelési projekthetet szerveztek mintegy harminc középiskolás diák részvételével, mivel kiemelten fontosnak tartják, hogy a fiatalok ne csak szemlélői, hanem alakítói is legyenek környezetüknek, és készek legyenek cselekedni a szociális nehézségek megoldása érdekében. A projekthét sikerén felbátorodva tovább folytatták szociális nevelési tevékenységünket, amelynek keretében a fiatalok ötlete nyomán, alulról jövő kezdeményezésként született meg a Csinosan a jó célért elnevezésű, divatbemutatóval egybekötött jótékonysági est terve. 

A Nem Adom Fel Alapítvánnyal közösen szervezett jótékonysági esttel a középiskolás fiatalok a fogyatékkal élők és a többségi társadalom tagjai közötti együttműködés fontosságára, a fogyatékkal élők társadalmi helyzetére szeretnék felhívni a figyelmet. A  bemutatandó ruhákat saját maguk készítik el, hiszen divattervező és varró képzésen tanulva ez a tapasztalat későbbi munkájuk során is hasznos lesz számukra. Az est fővédnökének Kondé Lajos plébánost kérték fel. A rendezvény 2016. március 12-én, 18 órakor veszi kezdetét a Katolikus Házban, a Dugonics tér 12. szám alatt. A divatgálán ép és fogyatékossággal élő személyek egyaránt közreműködnek majd. A fiatalok név szerint, akik az est megszervezésében a ruhák megálmodásában, megvarrásában részt vesznek: Dudás Katalin, Reisz Piroska, Berta Klaudia, Polyák Eszter, Pataki Fanni, Pataki Bernadett, Szunyog Margaréta és Rehák Marcell.

A ruhák elkészítése, a szervezés és a próbák komoly idő-, és energia befektetést igényeltek az érettségi előtt álló, vagy felsőfokú tanulmányaikat éppen megkezdett diákoktól, ők azonban szívesen vállalták ezt az áldozatot. Az okról, amely miatt belevágtak tervük megvalósításába, így vallanak:

„A Katolikus Ház programjai során felismertük, hogy mi is felelősek vagyunk a körülöttünk élőkért és tennünk kell a problémák megoldásáért. Bátrak voltunk és mertünk nagyot álmodni. A jótékonysági divatbemutatón saját tervezésű és kivitelezésű ruháinkat láthatják, melyek tükrözik a világ sokszínűségét. A programot önkéntes munkával, a „jó célt” szem előtt tartva szervezzük meg.” 

A fiatalok azt kérik, hogy aki azonosulni tud a rendezvény céljaival, és szeretne partner lenni ebben a szemléletformáló civil kezdeményezésben, támogassa rendezvényüket. 

A bemutató belépőjeként némi tartós élelmiszert várnak a résztvevőktől, de pénzadományt is szívesen elfogadnak. Mindezt a Nem Adom Fel Alapítvány támogatására fordítják.

Kategória: 

Hirdetés