Hirdetés

IntegRÁCIÓ biciklitúra és programsorozat

A Motiváció Egyesület által vezetett, Norvég Civil Alap által támogatott IntegRÁCIÓ-projekt célja tudatni a atalokkal, hogy a kirekesztés, rasszizmus, gyűlöletbeszéd és szegregáció elleni fellépés nem mások, „valakik” feladata, hanem nekik is lehetőségük, felelősségük ezek ellen aktívan fellépni, nemcsak a szolidaritás, de gazdasági okok miatt is. A projekt a felsoroltak közül kiemelten kezeli az oktatási szegregáció kérdését. Az Egyesület munkatársai Szegedről Nyíregyháza felé tartva biciklitúrá- juk egyes állomásain érzékenyítő foglalkozásokat tartanak olyan középiskolákban, ahol a diákok többsége feltételezhetően nem találkozik hátrányos helyzetű atalokkal. A foglalkozásokon érzékenyítő játékok és beszélgetések által mutatják be a hátrányos helyzetű tanulók helyzetét. Nyíregyházán a túrát előadások és kerekasztal-beszélgetés, valamint a hátrányos helyzetű tanulók iskolai életútját bemutató Mentortársas alkalmazásával nyilvános társasjáték zárja.

Szeged-Nyíregyháza-útvonal

A Szeged-Nyíregyháza-útvonal szimbolikus, hiszen 2007-ben mindkét településen megszüntettek egy szegregált általános iskolát. Míg Szegeden – többek között a Hallgatói Mentorprogram elnevezésű hátránykompenzáló kezdeményezésnek köszönhetően – viszonylag koniktusmentesen megvalósuló folyamatról beszélhetünk, addig Nyíregyházán – részben támogató programok hiánya miatt – egészen máshogy alakult a történet. Az iskola ma ismét működik, immár a Görögkatolikus Egyház fenntartásában, de szegreált módon. Az utóbbi egy évben „törvényi legitimációja” is született szegregációnak, súlyosabbá téve a problémát, mint valaha.

Kerekasztal-beszélgetés

A biciklitúra végállomása Nyíregyháza, ahol az érdeklődők részt vehetnek egy előadássorozaton és kerekasztal-beszélgetésen, amelyek arra a kérdésre keresik a választ, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a társadalmi és oktatási integráció elősegítésére. Ezt követően az érdeklődők megismerhetik a Mentortársas elnevezésű érzékenyítő társasjátékot. Időpont: 2015. szeptember 25. (péntek) 10.00–14.30 Helyszín: Nyíregyházi Főiskola, C épület, 006-os terem (Nyíregyháza, Kótaji u. 9–11.)

FB esemény: https://www.facebook.com/events/863365233748938/

Kategória: 

Hirdetés