Hirdetés

Tudományos diákköri munka az SZTE JGYPK-n a 2016/2017-es tanévben

A hazai felsőoktatási tehetséggondozás leghatékonyabb formája, a tudományos és művészeti diákkör 2016-ban ünnepelte fennállásának 65. évfordulóját. Az első intézményi diákköri konferenciákat ugyanis 1951-ben rendezték az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, valamint a Veszprémi Vegyipari Egyetemen. Ezt követően vált országos mozgalommá a diákköri konferencia. Így 1955-ben Tudományos Diákkörök Első Országos Konferenciája néven már országos konferencia lebonyolítására is sor kerülhetett. 2017-ben már a 33. Országos Tudományos Diákköri Konferenciához érkeztünk, melynek Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekcióját az SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézete rendezte meg.

Egy egyetemi, főiskolai hallgató diákköri munkába való bekapcsolódása azt jelenti, hogy az átlagosnál érdeklődőbb, szorgalmasabb és céltudatosabb a saját szakterületén. Ez a hozzáállás, ez a „kötelezőn túli szabadon választott” tevékenység meg is hozza a gyümölcsét. A diákköri munka egy szakdolgozat, diplomamunka, vagy akár egy doktori disszertáció kiindulási alapja is lehet. A diákköri kutatási eredmények, művészeti alkotások az intézményi, illetve országos, sőt nemzetközi diákköri konferenciákon is bemutatásra kerülhetnek, helyezéseket, díjakat nyerhetnek. A nívósabb hallgatói pályamunkák hazai vagy nemzetközi szakmai konferenciákon történő prezentálása sem elérhetetlen cél. Az ilyen konferenciákon való részvétel segít megismerni a hasonló profilú képzőhelyek kutató-, illetve alkotómunkáját is, továbbá kapcsolatépítési lehetőséget is ad, ami nem elhanyagolható egy felsőoktatási hallgató jövőjének szempontjából. A legkiemelkedőbb pályamunkák esetében publikálásuk, szélesebb körben történő megismertetésük elengedhetetlen. Ehhez próbálunk jelen kötetünkkel segítséget nyújtani. Az SZTE JGYPK-n működő diákkörök tehetséggondozó munkájának, illetve eredményeinek bemutatása mellett olyan diákkörös hallgatóink pályamunkáiból válogattunk, akik dolgozataikkal, prezentációikkal, alkotásaikkal elismerésre méltóan szerepeltek és díjakat nyertek a 2017. évi OTDK különböző szekcióiban.

Összesen 75 pályamunkával 68 hallgatónk nevezett a 2017. évi OTDK 4 szekciójába. Legnagyobb örömünkre 22 díjat nyertek. Gratulálunk!

Kategória: 

Hirdetés