Hirdetés

Garantálnák az adományok célba érését

Az átláthatóbb és követhető adományozások érdekében hozták létre a Semmelweis Garancia Védjegyet (SGV), melynek célja, hogy az adományozók garanciát kapjanak arra, hogy a felajánlásokat valóban a megnevezett cél érdekében használták fel - mondta Zombor Gábor hétfőn, sajtótájékoztatón. A védjegy elnyerésére már pályázhatnak a civil szervezetek – tette hozzá egészségügyért felelős államtitkár.

Zombor Gábor kijelentette, ezt az új kezdeményezést azért indították útnak, mivel sokan támogatják az egészségügyi szervezeteket és alapítványokat, de gyakran felmerülnek kételyek, hogy egyes szervezetek a támogatásokat nem arra költik, amire kapják, illetve az adományok túl nagy részét fordítják működésre. „Ezek a kételyek nagyon nagy kárt az okoznak.”

Az átláthatóbb és követhető adományozások érdekében hívták életre Semmelweis Garancia Védjegyet, mellyel védelmet kívánnak adni azon szervezeteknek és alapítványoknak, „akikre biztosan lehet számítani és problémamentesen működnek”. A cél, hogy minden adományozó garanciát kapjon arra, hogy a felajánlásokat valóban a megnevezett cél érdekében használták fel. Ez védelmet jelent azon civil szervezeteknek is, akikre jellemző az önkéntes, átlátható tenni akarás - fűzte hozzá az államtitkár.

Novák Krisztina, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ(OBDK főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: az átláthatóság érdekében bevezetett SGV lehetőséget ad arra, hogy mindenki számára nyilvánvaló legyen, hogy az egészségügyi civil szervezetek mire fordítják az adományokat. 

Az önkéntes tanúsítási eljárást írásban lehet kérvényezni – ismertette a főigazgató. A pályázók önkéntes vállalás alapján 2 éves időtartamra ingyenesen igényelhetik a védjegyet, melynek odaítéléséről négytagú bizottság dönt. Két év után újra kérvényezni kell a védjegyet. Ha a szervezet időközben valamely feltételnek nem felel meg, öt évre eltilthatják a pályázástól.

A védjegyet a jogosult kommunikációs tevékenysége során logóként használhatja PR és promóciós anyagain, a honlapján és a médiában. Az odaítélt címet megszerző civil szervezet neve a Védjegy honlapján elérhető, segítve ezzel a társadalom tájékozódását.

Az önkéntesen jelentkező civil szervezetnek egyebek között vállalniuk kell a SZJA felajánlások teljes nyomon követhetőségét. A szervezetnek adott évében a személyi jövedelemadó 1 százalékából felajánlott és felhasznált összegek minimum 70 százalékát az alapcélra kell fordítania, reklám és marketing tevékenységre 10 százalékot, de maximum 10 millió forintot költhet, a fenntartással, működéssel kapcsolatos költségek együttes összege pedig nem haladhatja meg a 25 százalékot, de legfeljebb 25 millió forintot.

„Jó Kórház” – betegjogi mobil applikáció 

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy „Jó Kórház” néven betegjogi képviselői tájékoztató és bejelentő mobil applikációt indít az egészségügy területén. 

Zombor Gábor elmondta, hogy az egészségügy megreformálásának fontos része a kórházak átalakítása, ehhez pedig megfelelő információk gyűjtésére van szükség. Az OBDK hatásköre bővült, rendszeresen és közvetlenül monitorozhatja a kórházakat. Erre a célra fejlesztették ki „Jó Kórház” néven a betegjogi képviselői tájékoztató és bejelentő mobil applikációt. 

Novák Krisztina ismertette, hogy az alkalmazás segítségével a felhasználók, a betegek észrevételeiket anonim módon, akár fotók csatolásával együtt tehetik meg az egészségügyi fekvő- és járóbeteg-szakellátó intézmények elérhetőségével, állapotával és tisztaságával, illetve a betegellátással kapcsolatban. A rendszer automatikusan megjeleníti az adott intézmény illetékes betegjogi képviselőjét, akivel közvetlenül felvehetik a kapcsolatot. 

Az információkat az OBDK gyűjti össze és juttatja el az államtitkársághoz. 

A Jó Kórház alkalmazás IOS, Android és Windows mobil eszközökön ingyenesen érhető el és az OBDK honlapjáról is letölthető.

Kategória: 

Hirdetés