Hirdetés

Civil 1%-ok: 600 milliós mínusz

Kevesebben rendelkeztek 2014-ben adójuk 1%-áról a civilek javára, mint egy évvel korábban, ám a ténylegesen járó összeg visszaesésében az is közrejátszhat, hogy a támogatást immár az esetleges köztartozások is apasztják. Átrendeződött az élmezőny is. Az InfoTandem heti infografikája.

A megelőző évi enyhe emelkedése után 2014-ben ismét érdemi mértékben, 8,2 százalékkal apadt a civil kedvezményezettekhez jutó 1%-os támogatások összege. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal legfrissebb, 2015. január elsejei állapotot tükröző összesítései szerint e kör ezúttalténylegesen 6,71 milliárddal gazdagodott, szemben a korábbi 7,30 milliárd forinttal. Noha a rendelkezők száma is mérséklődött valamelyest (3,5 százalékkal, 1,82 millió főre), a visszaesés mögött inkább egy jogszabályozási változás állhat. Az tudniillik, hogy a 2014-es rendelkező évtől ha a kedvezményezettnek köztartozása van, akkor az adóhatóság ezt előbb levonja a felajánlott összegből, s csak a tartozások kiegyenlítését követően fennmaradó pénzt utalja tovább.Ez abban is közrejátszhatott, hogy a támogatásban részesülő civilek száma szintén visszaesett:3,3 százalékkal, 23,7 ezerre.

Mindezek nyomán az elnyert összeg szerinti élboly is nagyobb mozgásokat mutat a megszokottnál. Főként persze belső átrendeződésről van szó, amit az is mutat, hogy a TOP 10 tagjai közé a korábbi TOP 15-ön kívülről nem sikerült egyetlen szervezetnek sem bekerülnie. Ebből a szempontból a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány produkálta a legnagyobb ugrást: a 14. pozícióból a 9. helyre lépett előre. Szintén az élmezőnyön kívülről jött fel az Együtt A Daganatos Gyermekekért Alapítvány, amely csak négyet javított, de így is a 7. helyen végzett.

A TOP 10-en belül a begyűjtött felajánlásokat kimagaslóan legnagyobb mértékben, 36,4 százalékkal a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány tudta gyarapítani (támogatóinak száma ennél is gyorsabban, 47 százalékkal nőtt), s ezzel át is vette a vezetést. Méghozzá a Gyermekrák Alapítványtól, amely támogatóinak és az elnyert összegnek egyaránt elveszítette a kétharmadát, s ezzel visszacsúszott az 5. helyre. (A szervezettel kapcsolatban tavaly hűtlen kezelés vétségének gyanújamiatt eljárás, ám a gyanúsítást később visszavonták.) A sikeres évet zárók között kell megemlíteni viszont a Bátor Tábor Alapítványt, amely ezüstérmes helyre tornázta fel magát.

Kategória: 

Hirdetés