Hirdetés

Befejeződött egy metodika és mérőrendszer kidolgozása a sportolók felkészítésénél jelentkező sterssz hatás mélyrehatóbb vizsgálatához

A Pharmagora Életminőség Klaszter tagjaival közösen befejeződött a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című pályázati kiíráson nyert projekt megvalósítása, mely a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap támogatásával valósult meg.

Az MDE Orvosbiológiai Kutató, Fejlesztő, Gyártó Kft. vezetésével létrejövő Pharmagora Klaszter konzorciuma (Szegedi Tudományegyetem, Adexgo Kft, AdWare Research Kft.) 340 millió Ft. támogatást nyert a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által meghirdetett „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása, PIAC_13” című pályázati kategóriában „A sportolók felkészítésénél jelentkező stressz hatás mélyrehatóbb vizsgálatához egy metodika és mérőrendszer kidolgozása a gasztrointesztinális motilitás (EGIG) és kardiális változások alapján” című projekttel.

A közös, konzorciumi fejlesztés célja volt, egy olyan módszer és eszköz kidolgozása, amely objektívan és gyorsan tudja elemezni a külső stressz hatásokra adott belső válaszokat és ezek hatását a fizikai és szellemi teljesítményre. A megvalósítók célja volt, hogy a fejlesztés során létrejött módszer-, és eszközrendszert valamint a kutatás során létrejövő mérési eredményeket hatékonyan be tudják építeni a „Sport-egészségügy” területén foglalkozó kutatók és szakemberek munkájába illetve, hogy a vizsgálat eredményei olyan kiegészítő információt adjanak a megfelelő táplálkozáshoz és annak hasznosulásához, amelyek a további a jelen fejlesztésre épülő kutatásokba is hatékonyan beépíthetők.

A projektben leírt célokat a konzorcium közösen megvalósította és a humán és állatkísérletes modelleken bizonyította a rendszerek alkalmazhatóságát.

Az eredmények ez év májusában és júliusában prezentálásra kerültek két jelentős szakterületi fórumon (European College of Sport Sience Bécs, European Societi Cadiology Firenze).

Továbbá megjelenés alatt van három tudományos dolgozat, a gasztrális mérési eljárás validációjáról, valamint az élelmiszer előállítás alapját képező takarmányról.

A stressz vizsgálatok biostatisztikai eredményei bizonyították, hogy a szervezet két fő szabályzó köre milyen szintű kölcsönhatást fejt ki, a verbális és terheléses behatásokra.

Pályázati azonosító: PIAC_13-1-2013-0201

Kategória: 

Hirdetés