Hirdetés

A szegedi Szivárvány-hét

Hétfőn számos szegedi üzlet és közösségi tér helyezte ki ajtajára a „biztonságos tér” feliratú, szivárványszínű matricát, amely azt jelzi, hogy az adott helyen a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek is szívesen látott vendégek.

A szervezők és az üzletvezetők a Szivárvány-hét nevű akcióhéttel szeretnék közösen felhívni a figyelmet a szegedi szórakozóhelyeken, éttermekben, kávézókban történő, LMBT-embereket érő megkülönböztetésre, megbélyegzettségre és kirekesztésre.

A Belvárosi Mozi előtt tartott megnyitón Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: a Belvárosi Mozi és az Ifjúsági Ház örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez, mert egy olyan országban, ahol a pirézeket a megkérdezettek 59 százaléka nem fogadná be, sok még a tennivaló. Az igazgató felidézte San Franciscó-i emlékeit is, ahol először találkozott a szivárvány-jelképpel és a szivárvány-héttel. Igaz, hogy ott 52 hétig tartott, és minden évben.

„Mi még a Valentin-nap ellenére sem fogtuk meg egymás kezét, még csak egy puszit sem adtunk egymásnak (ellentétben a szomszédos asztaloknál ülő heteroszexuális párokkal), mégis a pincérek a hideg étellel, a lesajnáló pillantásokkal és a fizetéskor a több mint egy órás várakoztatással folyamatosan azt éreztették, hogy mi a szerelmesek napján is csak másodrangú vendégek vagyunk” – számolt be megalázó éttermi élményéről Császár Csaba, aki – a közösségben terjedő számos történet ellenére – egyedül merte nevével és arcával vállalni az őt ért megkülönböztetést.

Az akcióhetet szervező Szegedi LMBT Közösségért Egyesület nemcsak az LMBT-fogyasztóknak, hanem a szexuális kisebbséghez tartozó munkavállalóknak, alkalmazottaknak is szeretne üzenni: ugyanis egy 2010-es magyar kutatás szerint a megkérdezett LMBT-emberek 59 százaléka titkolja szexuális orientációját a munkahelyén, mert félti az állását, illetve a megkérdezettek 11 százaléka váltott már munkahelyet a tolerancia hiánya miatt. Az üzletekre kihelyezett szivárványmatrica természetesen arra is garancia, hogy az ott dolgozó alkalmazottaknak nem kell félniük a kiközösítéstől vagy az elbocsátástól.

A teljes Szivárvány-hét április 4-től 10-ig tart, és a szervezők többek között egyetemi kerekasztal-beszélgetéssel, irodalmi esttel, valamint bulival is várják az érdeklődőket.

Kategória: 

Hirdetés