Hirdetés

Az internet a médiafogyasztás fő terepe

Az emberek világszerte átlagosan napi 8 órát töltenek médiafogyasztással idén, a ZenithOptimedia elemzése szerint.

Az ügynökség Media Consumption Forecast tanulmánya a médiafogyaszási minták változásait vizsgálta 65 országban - közölte a warc. A médiafogyasztási időt az internet 12 százalékos növekedése húzza elsődlegesen felfelé, napi 492 percre a tavalyi 485-ről.

Az elmúlt öt évben közel duplájára nőtt az internet előtt eltöltött átlagos idő (60 percről 110-re). A tradicionális médiánál ugyanakkor csökkenést mértek (402-ről 376 percre). 

2017-ig évi 1,4 százalékkal napi 506 percre nő majd az átlagos napi médiafogyasztás az ügynökség becslése szerint. Az internet előtt töltött idő viszont ennél 7-szer gyorsabban nő majd ugyanebben az intervallumban, 9,8 százalékkal évente, elérve a napi 144 percet. Ezzel az internet részesedése 29 százalék lesz a teljes médiatortából (2014-ben 23% volt). 

A hagyományos média zuhanása folytatódni fog, kivéve a kültéri szegmenst, az outdoor médiafogyasztás ugyanis már egy ideje felszálló ágban van: 2010 és 2014 között 106-ról 107 percre nőtt (1,2%). A pozitív trend a jövőben is kitart, igaz az ütem lassulni fog (évi 0,2%). A ZenithOptimedia elemzése szerint az outdoor médiafogyasztás jó teljesítményében számos tényező közrejátszik: a nyilvános tereken működő kijelzők megszaporodásától a fejlődő országokban zajló urbanizálódáson át a szabadban töltött idő növekedéséig. 

"Egy átlagember már így is médiafogyasztással tölti ébren töltött ideje felét" - mondta Jonathan Arnard, a ZenithOptimedia Forecasting vezetője. "De világszerte egyre éhesebbek az emberek az információra, a szórakoztatásra és a kommunikációs lehetőségekre, az új technológia pedig kiszolgálja ezt az étvágyat. A márkák pedig újszerű módokon vehetik fel a kapcsolatot a fogyasztókkal." 

Kategória: 

Hirdetés