Hirdetés

Móra Ferenc Múzeum

A Móra Ferenc Múzeum Szeged szívében, a Tisza-part és a Belvárosi híd találkozásánál fekszik, patinás épülete a városkép meghatározó része. Az intézmény a Csongrád Megyei Múzeumok tagja, a régió kiemelkedő kulturális központja. Állandó és folyamatosan megújuló időszaki kiállításai mellett komoly régészeti, néprajzi, történettudományi, numizmatikai és természettudományi kutatómunka is folyik a Kultúrpalota falai között.

A múzeum története összeforr a Somogyi Könyvtáréval: a két intézmény elődjét 1883-ban alapították, a neoklasszicista stílusú épületet pedig 1896-ban adták át- ez az épület mind a mai napig a Móra Ferenc Múzeum otthona és Szeged városának meghatározó építészeti remekműve. A könyvtár és a múzeum 1950-ben vált szét, ekkor vette fel az intézmény korábbi igazgatója, Móra Ferenc nevét.

A Móra Ferenc Múzeum több állandó kiállítással is várja a látogatókat: a Móra Ferenc emlékszoba, a Lucs-gyűjtemény, a patikatörténeti tárlat, a „Csak egy földünk van” természettudományi és a „Szöged hírös város” című néprajzi kiállítás egész évben nyitva áll az érdeklődők előtt.

Az állandó kiállítások mellett folyamatosan megújuló időszaki tárlatokat is kínál a múzeum. Az intézmény falai között bemutatták már többek között Munkácsy, Chagall, Dalí, Csontváry és Vasarely alkotásait is.

A Móra Ferenc Múzeum nem csak a Kultúrpalotában, hanem több szegedi kiállítóhelyen is várja a látogatókat: a Kass Galéria, a Fekete ház, a Vármúzeum és kőtár, valamint a Varga Mátyás Színháztörténeti Kiállítóház is nyitva áll az érdeklődők előtt.

Hirdetés