Hirdetés

Testünk a csoda - kiállítás

Testünk titkai, ahogy még sohasem láttad! Interaktív kiállítás és játszóház óvodásoknak és iskolásoknak az Agórában.

 
Program kezdete: 2016-02-15 08:00
Program vége: 2016-02-19 18:00
Helyszín: Agóra, Informatórium (2. em.)
 
Látványos, szemléletes módon mutatjuk be, hogy hogyan működik a testünk.
 
KÜLÖNÁLLÓ RÉSZLEGEK:
1. ÁLLOMÁS: SZÍVÜNK ÉS EREINK
2. ÁLLOMÁS: TÜDŐNK ÉS A LÉGZÉS
3. ÁLLOMÁS: MIRIGYEK ÉS HORMONOK
4. ÁLLOMÁS: GYOMRUNK ÉS AZ EMÉSZTÉS
5. ÁLLOMÁS: CSONTOK ÉS IZMOK
6. ÁLLOMÁS: IMMUNRENDSZERÜNK ÉS A BŐR
7. ÁLLOMÁS: AGYUNK ÉS IDEGRENDSZERÜNK
8. ÁLLOMÁS: MÁJ ÉS KIVÁLASZTÁS
 
A PARAVÁNOKON RENGETEG ÉRDEKES INFORMÁCIÓ OLVASHATÓ, TÖBB MINT 500 KÉPPEL ILLUSZTRÁLVA:
Minden állomásnakhoz egy 6 részleges paraván tartozik amelyeken az adott szervhez kapcsolódó érdekességek jelennek meg. Hasznos iformációk találhatók pl.: elsősegélynyújtásról, megelőzésről, egészséges életmódra nevelésről, szűrő, és önvizsgálatról, stb,
 
A bemutatott szervrendszereink egy-egy funkcióját játékos eszközök jelenítik meg. A teljesség igénye nélkül álljon itt belőlük egy csokorra való:
 
PRÓBÁLJ ÚGY PUMPÁLNI, AHOGY A SZÍVED:
A gumi pumpát kézzel nyomva megtapasztalhatod, milyen kemény dolga van szívednek vérkeringésed folyamatos fenntartásában.
Te hamar elfáradsz, de a szíved teszi a munkáját életed végéig fáradhatatlanul.
 
MÁJUNK A TÁPANYAG RAKTÁR
Májunk 500-nál is több feladatot végez. Egyik legfontosabb tevékenysége, a különféle tápanyagok raktározása. Az elraktározott elemek csak akkor szabadulnak fel, ha testünk valamely részének szüksége van rá.
 
EGYIK KEDVELT OVIS ESZKÖZÜNK AZ ÉRBÚJÓCSKA
A verő és visszatérő ereket jelképező piros, és kék színű alagutakon keresztülbújva kell célba gurítani a vörösvérsejteket jelképező labdákat.
 
PUSZTÍTSD A VÍRUSOKAT: AZ IMMUNVÁR
Szervezetünk állandó ostrom alatt áll. Ennél az eszköznél mi is beállhatunk védelmi rendszerünk katonái közé. Az éppen felvillanó lámpa melletti vírust egy fakardal ledöfjük, és ha sikeresek voltunk egy másik betolakodó mellett villan fel a ízzó. TÁMADÁS!!!!
 
SZÍVPINGPONG
A szívdobogás képes pingponglabdákat ugráltatni. Ha nem hiszed, próbáld ki saját magad!
 
IRÁNYÍTSD A ROBOTKART!
Saját karunk mozgatása rendkívül egyszerű dolognak tűnik. De mi történik ha egy robotkar izületeit kell mozgatni ahoz, hogy arrébb tegyunk egy fa kockát. Ugye nem is olyan könnyű.
 
TÜDŐ FÚJTATÓ
A tüdőnkből kiáramló levegő időnként hihetetlen dolgokra képes. Egy tüsszentés során például a levegő egy orkán sebességével távozik belőle. A könnyű levegő egy hatalmas vihar során akár házakat is elsodorhat. Nézzük meg, mi mit tudunk a levegő áramlat segítségével megemelni.
 
HAPCIZÓ ORR
A tüsszentés folyamata itt szemléletesen megfigyelhető. Ha a polleneket jelképező labdákat az orrba dobáljuk ,akkor egy idő után nagyot hapcizva lövi ki őket.
 
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSRÓL ÓVODÁSOKNAK
Az asztal egyik oldalán a helyes fogmosást, a másik oldalon a helyes táplálkozást tanulhatjuk meg. Ha pedig kedvünk szottyan átbújhatunk az asztalalatt található bélbolyhokkal teli alagúton.
 
TÁPCSATORNÁNK REJTELMEI
A táplálékot jelképező hatalmas golyó végig halad a tápcsatorna minden egységén, megmutatva, hogy melyik részen mennyi ideig tartózkodik az étel.
 
IZOMERŐ
Sokan nincsenek tisztában azzal a ténnyel, hogy az összes izmunk csak húzásra képes, tolni nem tud. Ezt a jelenséget érthetjük meg a lecsapó kar segítségével.
 
Belépődíj: 500 Ft/fő
Csoportos látogatóknak (min. 10 fő) abban az esetben, ha egy iskolából több osztály is egyszerre váltja meg belépőjegyét, akkor 400 Ft/fő. Amennyiben a kiállítással egy időben megtekintik  Látogatóink  az Informatika Történeti Kiállítást és a Látványlaboratóriumot is, akkor a kedvezményes belépőjegy ára: 900 Ft/fő
 
Kategória: 

Hirdetés