Hirdetés

Mesés hétvége

Mesés hétvégén van túl, a szó több jelentésében is a Mentor(h)áló csapata.

Február 12-14. között a Pedagógusképző Kar adott helyet a Független Pedagógiai Intézet “Alkotó-fejlesztő meseterápia” c. képzésének, melyenBoldizsár Ildikó mesekutató, meseterapeuta várta mindazokat, akik szeretnék a mesékben rejlő lehetőségeket munkájukban kiaknázni. A képzés során a résztvevők a következő tematikai egységek feldolgozása után mostanra minden bizonnyal még sikeresebben alkalmazzák a meséket pedagógiai munkájuk során: A mesék szerepe a köznevelésben; Alapismeretek a meséről – A mesetípusok rendszere; A mesék lélektani hatásai; A mese mint prevenciós eszköz és összerendező erő; A képzelet és a fantázia fejlesztése; A mesemondás hatása a gondolkodásra, érzelmekre és viselkedésre. Március elején – a nagy érdeklődésre való tekintettel – még egy csoport indul.

Február 12-én, pénteken este a Somogyi Könyvtár zsúfolásig megtelt emeleti olvasótermében aztán egy bónusz “beszélgetős” esti programot is megvalósítottunk Boldizsár Ildikó közreműködésével, s közel 120 meseszerető felnőtt részvételével.

Az “Esti mese felnőtteknek” c. rendezvényen a Somogyi Könyvtárgyermekkönyvtárosai – Kulcsár Marianna vezetésével – Boldizsár Ildikó“Mesekalauz úton lévőknek – Életfordulók meséi” c. kötetének vezérfonalát követve tartottak nagyon érdekes, színes mesebeli utazást. Az emberélet fordulóihoz és határaihoz kapcsolódó mesékre utaló kérdések és Boldizsár Ildikó válaszai érintették a női/férfi, valamint a szülői szerepeket, a párkapcsolatot és az öregedést egyaránt. Lehetőség volt természetesen arra is, hogy a résztvevők választ kapjanak személyes kérdéseikre.

Az est záróakkordjaként Ildikó természetesen egy mesével is megörvendeztette hallgatóságát, mely a szeretetteljes testvérkapcsolatok gyönyörű példája. Az első templom keletkezésének történetét egy talmud legenda őrizte meg. Boldizsár Ildikó mint mindig, most is elvarázsolta az est résztvevőit, akik egészen biztosan különleges élménnyel feltöltődve tértek haza erről a Mentor(h)álós rendezvényről.

Kategória: 

Hirdetés