Hirdetés

A megerősödés és a vándorlás évada lesz az idei a SZESZ-nek

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) idén a XIII. évadát kezdi meg. A társulat nyáron sem tétlenkedett: a XII. évad végén nagy sikerrel szerepeltek az immár hagyománynak számító II. Levendula Napokon zenés játékukkal, amit az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda által kiírt „Szerelmesvers” pályázat anyagából állítottak össze. A társulat a produkciót az SZTE Kulturális Irodával közös sikerének tartja, emellett a SZESZ hálás az egységnek, hiszen annak anyagi támogatása nagy segítséget jelent, és lehetővé teszi, hogy a társulat még aktívabban vegye ki a részét az egyetemi kulturális életből. Erre jó példa a XX. Őszi Kulturális Fesztivál, amelyhez számos programajánlattal hozzájárul a SZESZ.

A XIII. évad különlegessége, hogy nem egy központi helyszín lesz a SZESZ „bázisa”: Szegeden több különböző helyszínen is játszanak. Így előadásaikat, bemutatóikat újra láthatják régi/új játszóhelyükön, a Szegedi Pinceszínházban, illetve a Szent-Györgyi Albert Agórában, valamint a Millenniumi kávéházban. Mindegyik helyszínre jut egy-egy új bemutató.

Az új évad másik különlegessége  az hogy a Szegedi Tudományegyetem folyamatos anyagi támogatásához adódik a Szegedi Egyetemi Színházért Egyesület által megpályázott  és elnyert pénzösszeg. Ezáltal a Szegedi Egyetemi Színház sokkal professzionálisabban és könnyebben tud a létezni, dolgozni, tervezni, alkotni.

Az új évadban a társulat október 7-én lép először a közönség elé, az Őszi Kulturális Fesztivál programjaként a nyári nagy sikerű II. Levendula Napokon debütált „Míg szívemben körbeérsz című” zenés-verses játékkal, a Millenniumi kávéház színpadán. A produkció érdekessége hogy az SZTE Kulturális irodája által kiírt „szerelmesvers” pályázat anyagából áll össze az előadás. A társulat csatlakozott a „Vers délben” programsorozathoz is, tagjai a Dugonics téri Szent-Györgyi Albert szobor mellett a téren szavalják el kedvenc magyar verseiket különböző napokon pontosan délben. A Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Tudományegyetem közös produkcióját, amelyben a társulat több tagja is szerepel, október 12-én és 13-án 19 órától láthatja a közönség. Örkény Borék és Egypercesek című darabját október 22-én tűzik műsorra a Pinceszínházban. Ezt a darabot viszi a SZESZ Debrecenbe, ahol a Debreceni Egyetemi Színház meghívására részt vesz a Debreceni Egyetemi Színjátszó fesztiválon.

A SZESZ a XIII. évadban számos új bemutatóval készül. Jim Morrison estjük, Az érzékelés kapuk a legendás énekes, előadó munkássága előtt tiszteleg. A bemutató október 28-án 19.30-kor kezdődik a Pinceszínházban. November 4-én a Szent-Györgyi Albert Agórában mutatják be Dorde Lebovic szerb író szürreális játékát „Az Ezredik éjszaka” címmel. Az évad utolsó bemutatóját – Pintér Béla: Démon gyermekei - 2016 tavaszán láthatja a közönség. A társulat tovább játssza Márton László „Lepkék a kalapon” című rémbohózatát, valamint Örkény István vígjátékát, a Borék-ot és a szerző Egyperceseiből válogatott előadásukat.

A további tervekkel kapcsolatban Varga Norbert, a Szegedi Egyetemi Színház művészeti vezetője elmondta: „A társulat emellett egész évben tematikus tréningeket szervez a SZESZ munkái iránt érdeklődőknek, a tréningeken előzetes jelentkezés alapján bárki részt vehet. Szintén a tavaszi időszakban rendezi meg a SZESZ azt a minifesztivált, amely a környékbeli színtársulatoknak adhat még több lehetőséget a figyelemre. Reményeink szerint erre alapozva tudunk majd a későbbiekben Szegeden is Egyetemi Színjátszó Fesztivált szervezni, amelyen a környékbeli társulatok mellett az országban működő egyetemi színházak is felléphetnek.”

A tavalyi évadban bevált online rendszer – amellyel a SZESZ a jegyvásárlást kívánta könnyebbé, kényelmesebbé tenni - az új évadban is a színházszerető közönség rendelkezésére áll.

Az előadásokról a SZESZ Facebook oldalán olvashatnak

Kategória: 

Hirdetés