Hirdetés

Cöli Lisztérzékenyek Közhasznú Egyesület

2002. októberében alakult meg a Szegedi Lisztérzékenyek Klubja, amit 2003. szeptemberétől non-profit egyesületként működtetnek „Cöli” Lisztérzékenyek Közhasznú Egyesület néven.

Az egyesület célja, hogy segítse a lisztérzékenységben szenvedőket, akik úgy érzik, egyedül tanácstalanok az állapotukkal kapcsolatban. Életmód-tanácsadást és személyre szabott segítséget nyújt, hogy a lisztérzékenységgel együtt is teljes életet tudjanak élni.

Főbb tevékenységeik, eredményeik:

- Szeged és vonzáskörzetében élő lisztérzékeny betegek összefogása (95 fő aktív tag)
- A gluténérzékenyek részére kedvezményes vásárlási lehetőségek biztosítása a létfenntartásukhoz szükséges gluténmentes diétás termékekből.
- Rendszeres tájékoztatás a tagok részére az őket megillető adókedvezményekről, szociális támogatási lehetőségekről, orvosi segítségekről.
- Rendszeres kapcsolattartás a tagokkal havonta, klubjelleggel a Piarista Közösségi Térben.
- A havi rendezvényekre előadók meghívása (orvosok, dietetikus, pszichológus)
- Diétás termékeket gyártó cégek bemutatójának szervezése a tagok részére.
- Országos találkozó szervezése Szegeden évente egy alkalommal. 2013-ban rendezték a XI. találkozót, több mint 700 fő részvételével.
- Forrásszerzés pályázatokon (pl: Nemzeti Együttműködési Alap, Szeged Megyei Jogú Város)
- Ismertetők, tájékoztatók, szórólapok készítése, terjesztése.
- Szakirányú irodalom beszerzése és megismertetése.
- 2013-ban a SZIN fesztivál ideje alatt közel 100 fiatalt tájékoztattak játékos formában a betegségről, tünetekről, kimutatási lehetőségéről, továbbá a diétáról, életmódról. A feladat a Lisztérzékeny Fiatalok Egyesületével (LIFE) együttműködésben jött létre.

Cöli Lisztérzékenyek Közhasznú Egyesület hírei

A "CÖLI" Lisztérzékenyek Egyesülete XIII. alkalommal szervezi meg a szűrőprogramokkal, gyerekfoglalkozásokkal színesített programját, amelynek fő célkitűzése, hogy tájékoztassa az érdeklődőket, rávilágítson a változatos gluténmentes étrend összeállításának fontosságára, és hogy összekösse a diétázókat azokkal, akik a gluténmentes termékeket gyártják és forgalmazzák. A tavalyi rendezvényünkre mintegy 700 fő látogatott el, és a számuk minden évben egyre nő - ahogyan szerencsére a probléma is egyre nagyobb nyilvánosságot kap.

Hirdetés